Građevinska dozvola na pet godina

  • 09.02.2011.

Nacrt izmena i dopuna postojećeg Zakona o planiranju u četvrtak na sednici Vlade Srbije. Predviđen popust od 99 odsto na prvih 25 kvadrata po članu domaćinstva

NACRT izmena i dopuna Zakona o planiranju, koji je pripremilo Ministarstvo prostornog planiranja, naći će se u četvrtak pred Vladom. Novim rešenjima otkloniće se većina problema koji su se javljali u praksi.

Izmene i dopune Zakona će, između ostalog, predvideti i najavljeni popust od 99 odsto na legalizaciju za prvih 25 kvadrata po članu domaćinstva. On će važiti za građane koji ispunjavaju socijalne uslove - ne poseduju drugu nekretninu i nisu gradili u ekstra i prvoj zoni. Građani koji renoviraju stanove ubuduće neće morati da podnose planove.

Pojednostavljena je i procedura konverzije, pa oni koji imaju pravo na nju bez naknade, više neće morati da dostavljaju izvod iz lista nepokretnosti. Opštinari će ubuduće od investitora pre izdavanja lokacijske i građevinske dozvole moći samo jednom da traže dopunu dokumentacije.

Ukoliko nacrt dobije zeleno svetlo i poslanika, građevinska dozvola će važiti pet godina. U tom periodu će investitor morati da završi objekat i pribavi upotrebnu dozvolu. Po isteku tog roka, investitor će plaćati Poreskoj upravi naknadu u visini poreza na imovinu, kao da je objekat završen.

Izvor : novosti.rs

 

Top