U najeskluzivnijim ulicama sveta teško do nekretnina

  • 28.08.2017.

- U najskupljim ulicama na svetu nekretnine se vrlo retko prodaju. Neke od tih nekretnina na tržište dođu jednom u generaciji i nikad više - rekla je za "Biznis insajder" Jolanda Barns, stručnjak za nekretnine.

Ardmor Park, Singapur

Prosečna cena kvadratnog metra je 24.000 dolara. Jedan od kupaca koji je ovde uspeo da kupi penthaus jeste suvlasnik „Alibaba grupe“. Svoju novu rezidenciju platio je 51 milion dolara, a kvadrat 40.000 dolara.Moločnij Pereulok, Moskva
Prosečna cena kvadratnog metra je 30.500 dolara. Većina zgrada u ovoj četvrti sagrađene su posle 2000. godine. Prošle godine je stan od 238 kvadratnih metara na ovoj lokaciji prodat za 9,5 miliona dolara.

Avenju D' palmi, Les Parcs de Saint-Tropez, Francuska

Prosečna cena kvadratnog metra je 39.000 dolara. U ovoj ulici praktično je nemoguće doći do nekretnine. Poslednja je bila u ponudi pre godinu dana, a kad nekretnine dospeju na tržište, kuće s pogledom na more dosežu cenu i do 70.000 dolara po kvadratu. Jedna od poslednjih nekretnina koja se prodala u ovoj ulici imala je 800 kvadrata i veliko zemljište, a cena je bila 42 miliona dolara.

Ke d' Orlean, Pariz, Francuska

Prosečna cena kvadratnog metra je 41.000 dolara. Ke d' Orlean nekada je bio dom Brižit Bardo, a danas je jedna od najskupljih ulica u Parizu.Ke d' Orlean adresa je sa visokim cenama i jednim od najlepših pogleda na Pariz, kaže Hju de la Morandije u Savilju. Ke d' Orlean smešten je na južnoj strani ostrvca Sen Luiz koji se nalazi nasred Sene u središtu Pariza. Fasade zgrada u ovoj klasičnoj ulici su od istorijskog kamena, a pogled s njih „puca“ direktno na katedralu Notr Dam. Tu je svega oko dvadeset zgrada koje su izgrađene od 17. do 19. veka. Pre nekoliko meseci trosobni apartman na petom spratu s prekrasnim pogledom, prodat je za 36.000 dolara po kvadratu.Volsli Roud, Point Piper, Australija
Prosečna cena kvadratnog metra je 44.000 dolara. Posle nekoliko mirnih godina, što se tiče prodaje, poverenje u tržište se opet vratilo, pa tako i u najekskluzivniju australijsku ulicu. Na ovom sidnejskom poluostrvu kvadrati se prodaju po 44.000 dolara, a u poslednjih godinu dana stanovi u ovoj ulici su se prodavali po ceni između 33 i 40 miliona dolara.

Šeman du semafor, Kap Fera, Francuska

Prosečna cena kvadratnog metra je 67.000 dolara. Ekskluzivno poluostrvo Sen Žan Kap Fera nekad je bilo omiljeno mesto belgijske kraljevske porodice. Ovo područje sada je poznato po golemim i prekrasnim vilama u vlasništvu milijardera i tajkuna uključujući i suosnivača Majkrosofta Pola Alena i pokojnog ruskog oligarha Borisa Berezovskog. Šeman du semafor je ulica koja vodi u središte skupog poluostrva. Prošloga avgusta tamo je kuća od 650 kvadrata prodata za 37 miliona dolara.

Avenju princeze Grejs, Monako

Prosečna cena kvadratnog metra je 100.000 dolara. Prošla godina je za tržište nekretnina u Monaku bila rekordna, a Avenija princeze Grejs, prepoznatljiva po palmama koje okružuje luku ispred Monte Karla nije bila izuzetak. Tako je trosoban apartman od 200 kvadrata na broju pet u Aveniji princeze Grejs prodat prošle godine za 16 miliona evra, a parkiralište i terasa su bili uključeni u cenu. Prošle godine preprodato je ukupno 555 nekretnina u Monaku.

Najtsbridž, London, Velika Britanija

Prosečna cena kvadratnog metra je 103.000 dolara. Najtsbridž je najelitnija londonska lokacija. To je i ulica i kvart i podzemna železnica, ali kada govorimo o skupim nekretninama, onda mislimo samo na ulicu. Prošlog aprila ovde je penthaus od 1.500 kvadrata prodat za oko 200 miliona evra, što je najskuplja prodaja u poslednjih godinu i po dana.

Gornja peta avenija, Njujork

Prosečna cena kvadratnog metra je 108.000 dolara. Krajem 19. veka Gornja peta avenija je bila zaštitni znak njujorške aristokratije i društvene elite, a to se nije promenilo ni do danas. Ugled Pete avenije kao ulice njujorških milionera još uvek opstaje i ona je dom najluksuznijih zgrada „Velike jabuke“. Zapravo, teško je naći skuplju ulicu od Pete avenije u kojoj gotovo nijedna nekretnina nema cenu nižu od 70 miliona dolara.

Ulica Pik, Hong Kong

Prosečna cena kvadratnog metra je 114.000 dolara. Ulica Pik smeštena je na samom vrhu Viktoria Pika u Hong Kongu, najskupljoj ulici na svetu. Ovog februara je nekretnina na broju 75 prodata za 600 miliona evra, što je najskuplje prodata nekretnina u istoriji Hong Konga. Bila je veličine 11.000 kvadrata.

(Izvor: Blic)

Top