Registrovane agencije olakšavaju proces kupoprodaje nepokretnosti

  • 20.12.2019.

Više od 170 registrovanih agencija, članica Grupacije, stavlja sav svoj kapacitet u službu unapređenja delatnosti, kvaliteta usluge i sigurnosti klijenata, istaknuto je u PKS na sednici Odbora Grupacije.

Sa Republičkim geodetskim zavodom prošle godine je dogovoreno korišćenje E katastra, čije usluge koristi veliki broj članova Grupacije. List nepokretnosti, neophodan dokument prilikom kupovine ili prodaje stana moguće je dobiti elektronski, korišćenjem usluge E katastra, podseća Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije. List nepokretnosti je zvaničan dokument koji daje uvid u nekoliko ključnih podataka o nekretnini, među kojima i da li je prodavac nepokretnosti pravi vlasnik, kao i da li stan ima hipoteku ili neke druge terete.

Naplaćivanje pribavljanja lista nepokretnosti klijentima nije praksa i to su pojedinačni slučajevi, smatra Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije. Po rečima Gordana Lemajića, člana Odbora Grupacije, neki notari, kada sačinjavaju založne izjave za potrebe banaka, traže list nepokretnosti, a da je u Novom Sadu uobičajena praksa da advokat naplati trošak administrativne takse za izdavanje lista nepokretnosti od stranke. 

Mogućnost korišćenja E-katastra umnogome olakšava čitav kupoprodajni proces jer omogućuje uvid u nekoliko ključnih podataka o nekretnini. Najsigurniji put za kvalitetno i efikasno okončanje procesa kupoprodaje nepokretnosti jeste potražiti pomoć sigurne i proverene agencije. 

Članovi Grupacije pozvali su klijente da zatraže usluge registrovanih agencija sa dužom tradicijom, koje zapošljavaju licencirane agente. 

- Ključne prednosti angažovanja agencija za posao kupovine ili prodaje stana jesu sigurnost, jer agencije svakodnevno rade na ažuriranju podataka, zbog čega se retko dešava da nekretninu preko agencije oglašava prevarant. Drugi razlog je ušteda vremena, s obzirom na to da je klijentu koji želi sam da obavi posao kupoprodaje, potrebno mnogo vremena i truda - naglašava Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije.

(Izvor: Srbija Danas)

Top