POTRAŽNJA U SRBIJI NE JENJAVA - SVI ŽURE DA NAĐU IDEALAN DOM: Kako da ne budete "prevareni" kada uzimate stan?

  • 04.10.2021.

Potražnja za stanovima u Srbiji, a posebno u Beogradu, ne jenjava - bilo da je reč o izdavanju ili kupovini/prodaji. Ta pomama svakako da ide na ruku vlasnicima koji od kirije mogu čak da uprihoduju solidnu zaradu za život, a podstanarima se žuri da što pre nađu idealni dom.

Neretko dođe do toga da se ne raspitaju dovoljno o tome šta sve uključuje iznajmljivanje stana, koje su njihove obaveze, koliki su računi mimo fiksnog troška itd.

Kako ne biste došli u situaciju da budete "prevareni" ili nezadovoljni, proučite sledeće stavke.

1. Obratite pažnju na mesečne račune, jer nije isto da li plaćate centralno grejanje ili neku drugu vrstu ogreva, za šta nemate trošak tokom cele godine. Inverter klime su, recimo, često rešenje za ljude koji još uvek nemaju decu, žive sami ili u paru, ali malo vremena provode kod kuće. Takođe, neke zgrade troše više energenata u odnosu na neke druge, a to zavisi od kvaliteta i starosti gradnje.

2. Depozit je važno pitanje koje bi trebalo da definišete odmah na početku ugovaranja, tj. dogovorite sa gazdom stana na šta se depozit tačno odnosi: šta ako u stanu, nakon vas, ne bude bilo potrebe da se bilo šta radi? Sve i da je potrebno higijensko krečenje, možda možete vi naći majstora koji će to uraditi besplatno ili za manju cifru od datog depozita.

3. Danas se mahom izdaju namešteni stanovi, pre svega, jer niko ne želi da ulaže u tuđi stan niti da prebacuje nameštaj "tamo-vamo". Ipak, bez obzira na to što vi koristite te uređaje dok boravite u stanu, ako nisu novi - postoji šansa da se često kvare i da to nema velike veze s vama. Dogovorite sa stanodavcem odmah u startu ko plaća popravke bele tehnike, ako dođe do kvarova ili je potrebno uzeti nove elemente.

4. Obavezno potpišite ugovor o izdavanju, kako bi obe strane bile sigurnije i zaštićenije. Pođite od toga da se "ništa ne podrazumeva", a da "papir trpi sve".

5. Kako kasnije ne biste imali probleme, već na početku proverite s vlasnikom stana ima li limita kada je reč o tome koliko ljudi sme da živi u stanu, da li je dozvoljeno držati kućne ljubimce... Mnogi vlasnici to ne dozvoljavaju, zbog eventualnih šteta koje životinje mogu napraviti. Ako vam je to pitanje važno, a dopada vam se stan gde nije dozvoljen stalni boravak kućnih ljubimaca, pitajte stanodavca otvoreno možete li da se dogovorite - u svetu, recimo, postoji depozit koji se odnosi upravo na pse/mačke.

I dok je podstanara u našoj zemlji, odnosno glavnom gradu, sve više, tako rastu i apetiti/zahtevi vlasnika nekretnina za izdavanje. Budite mudri i založite se za svoja prava.

Takođe, ako vam je periferija daleko i remeti vam svakodnevno funkcionisanje, birajte dobro povezane lokacije: to je "win win" kombinacija za jednostavan pristup centru, a i uštedu.

Stanovi u centru su svakako najskuplji, posebno manji stanovi i garsonjere. Dakle, bez obzira što ste možda samac, bolje uzmite stan od 40-50 kvadrata, nego nekretninu od 30 m2, jer je razlika u ceni vrlo mala. Recimo, razlika u kvadratima može biti 10-15, a razlika u ceni svega 20 ili 30 evra (toliko je skuplji veći stan).

 

(Izvor: SrbijaDanas)

Top