Od 1. jula porez i na „stan na dan”

  • 11.06.2019.

Paušalni porez obračunavaće se na osnovu nekoliko parametara – pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen brojem kreveta i koeficijentom turističkog mestaVlasnici nekretnina koji se bave izdavanjem, bilo da je reč o stanovima na dan ili krevetima u seoskim domaćinstvima, od 1. jula plaćaće porez. Paušalni porez obračunavaće se na osnovu nekoliko parametara – pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u godini koja prethodi godini u kojoj se porez obračunava, pomnožen brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta. Trenutno u Srbiji postoje četiri kategorije i 14 kategorisanih turističkih mesta, a koeficijent za prvu kategoriju biće najviši. Inače, kako se i očekivalo, paušalni porez neće biti veliko opterećenje za vlasnike nekretnina koji se bave izdavanjem jer neće zavisiti od broja gostiju, a s druge strane, pružiće im šansu da legalizuju svoj biznis.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže za „Politiku” da su od 1. jula najavljene i pojačane kontrole, pa bi vlasnici trebalo da u predviđenom roku prijave svoje objekte. 

– U lokalnoj samoupravi mogu da preuzmu dokumenta neophodna za prijavu nekretnina, a posle toga mogu da očekuju poreska rešenja. Time su praktično legalizovali svoje poslovanje – kaže naš sagovornik. 

Kada je reč o prednostima koje vlasnicima to donosi, Seničić smatra da je najvažnije to što više neće raditi u sivoj zoni. Ubuduće će, takođe, moći regularno da naplaćuju usluge bez bojazni da će biti kažnjeni. 

– Kazne se inače kreću od 150.000 do 350.000 dinara za svakog ko radi neregularno. Inače, time što će legalizovati poslovanje vlasnici nekretnina mogu da nesmetano i bez bojazni oglašavaju svoje nekretnine. Dobro je i to što porez nije veliko opterećenje jer u slučaju da se obračunava po prometu, on bi bio značajno viši. Prema nekim procenama, za stan u Beogradu u kome se izdaju tri kreveta porez bi iznosio oko 16.000 dinara godišnje – objašnjava Seničić i dodaje da je jedina obaveza vlasnika da ubuduće vode evidenciju o gostima koji borave u njihovom smeštaju. 

Inače, fizička lica koja se bave pružanjem usluga smeštaja u domaćoj radinosti moći će sama da prijavljuju goste, odnosno više im nije potreban posrednik, čime se štedi i novac i vreme, što je posebno važno za razvoj seoskog turizma.
Stanova koji se turistima izdaju na dan i oglašeni su na domaćim i stranim sajtovima najviše je u Beogradu, ali ovaj posao je postao vrlo primamljiv i vlasnicima nekretnina u Novom Sadu, Nišu i svim drugim gradovima u Srbiji, koji su poslednjih godina turistički atraktivni. U glavnom gradu već ima dosta ovih apartmana, koji su kategorisani, ipak je najviše njih koji posluju u sivoj zoni. U Srbiji se biznis „stan na dan” za vrlo kratko vreme razvio u ozbiljan posao kojim su počeli da se bave svi koji imaju nekretninu viška. Samo u Beogradu se izdaje na hiljade ovakvih stanova. Prosta računica pokazuje da za izdavanje jednosobnog stana u centru Beograda vlasnici mesečno mogu da zarade od 200 do 300 evra, dok za rentiranje ovog prostora na dan u toku jednog meseca mogu da uzmu i duplo više novca. U poslednjih godinu dana otvoreno je na desetine specijalizovanih sajtova preko kojih se može iznajmiti stan na jedan, pet ili onoliko dana koliko gost zahteva. Mnogi su svoje nekretnine oglasili i preko platformi poput „Bukinga”, ali i „Er bi-en-bi”, privatne kompanije, onlajn servisa, koji je poslednjih nekoliko godina doživeo pravi bum u čitavom svetu. Cene stanova koji se dnevno izdaju u Srbiji zavise, pre svega, od lokacije i opremljenosti, pa se tako u samom centru Beograda mogu rentirati za 50 evra dnevno, a na periferiji oko 25 evra.

(Izvor: Politika)

Top