Nigerijska prevara u Srbiji i u nekretninama

  • 04.03.2022.

Nigerijska prevara je jedna u nizu prevara poznata po tome da obećava brzu i laku zaradu žrtvama počela je da se pojavljuje i na tržištu nekretnina u Srbiji.

Kako saznajemo od posrednika, javljaju se klijenti koji su imali kontakt sa osobama koje žele da kupe po oglasnim cenama njihove nekretnine. Naravno radi se o vlasnicima nekretnina koji sami pokušavaju bez stručne pomoći posrednika da dođu u kontakt sa direktnim kupcima i sami se oglašavaju.

Dobijaju poruke na oglas ili na e-mail, stranih državljana iz obično kriznih područja, a koji su jako zainteresovali za njihovu nekretninu, sa namerom da se presele u Srbiju. Spremni su i da „časte“ poštenog prodavca ako im omogući da prenesu i više novca u našu zemlju osim novca potrebnog za kupovinu njihove nekretnine.

Nigerijska prevara u Srbiji i u nekretninama

Ilustracija: Nigerijska prevara

Lakoverni prodavci-vlasnici nekretnina upadaju u zamku, traže se lični podaci, podaci o žiro računu na koji bi se novac prebacio, uplata takse od strane vlasnika nekretnine potrebna za „obezbeđenje“ transfera, koju po tvrdnji prevaranta može biti plaćena samo sa strane prodavca. Gubitak takse je najmanja stvar, zloupotreba računa i ličnih podataka mogu napraviti problem daleko veći i nesaglediv.

Branko Šajkunić direktor agencije za nekretnine Bg Posrednik napominje da se promet nepokretnosti u Srbiji ne može vršiti uplatom sa inostranog računa, čak takva uplata , ukoliko vlasnik računa nema boravak u zemlji odakle je došla uplata, može se okarakterisati kao prihod i podležu oporezivanju. 

Banka Vam takva sredstva neće proslediti bez adekvatne dokumentacije u skladu sa poslovnom politikom banke tako da je takav promet nepokretnosti nemoguć, i pravno i zakonski neispravan. Osim što su do sada vlasnici nekretnina rizikovali da im svako – bez ikakve kontrole i provere indetiteta dolazi u njihov stan, sa namerama koje nisu uvek vezane za kupovinu stana, sad su dobili i mogućnost da budu prevareni putem e-maila i bez ulaska u njihov stan!

Takođe smo u zadnje vreme imali i slučajeve da zakupci lakoverno daju po nekoliko kirija unapred osobama koje se predstavljaju preko oglasa kao vlasnici stana, da bi obezbedili manju cenu zakupa, a po dolasku na preuzimanje tako zakupljene nekretnine zatiču treća lica koja su već u stanu. Po dolasku vlasnika svi moraju napustiti nekretninu jer su „dogovor“ napravili sa osobom koja je bila samo zakupac iste nekretnine.

Autor: NadjiDom.com

Top