MOŽETE IH VIDETI NA SVE VIŠE KUĆA - Razlog je ušteda na računima za struju, a to nije jedeni benefit

  • 05.10.2021.

Sve više objekata, kuća i kompanija ugrađuje solarne panele, a razlog je jasan - ušteda na računima za struju.

Cena instaliranja sada je drastično manja nego pre desetak godina, kada je solarne panele u Srbiji bilo gotovo nemoguće videti, a benefita je nekoliko. Onaj navažniji je ušteda zbog čega je i sve više komapnija koje se odlučuju na ovakav vid investicije.

Koliko vam solarnih panela treba zavisi od toga koliko struje trošite. Recimo, prosečno domaćinstvo troši oko 600 kilovat časova mesečno. Sa dva kilovata solarnih panela mogu da proizvode od 200 do 250 kilovat časova.
Taj sistem za dva kilovata je sistem bez baterija, koštao bi oko 3.000 evra.

Ipak, ne mora to da bude najmanja investicija, moguće je recimo ugraditi i solarni panel od jednog kilovata, što bi bilo oko 1.600 evra.

Solarni paneli mogu se ugraditi samo na kuće, fabrike, odnosno cele zgrade, dok za stanove pojedinačno to još uvek nije moguće. Ušteda struje je do 15 odsto godišnje, te se investicija može isplatiti i za 7 godina. I to je razlog zašto sve više firmi prelazi na ovakav vid potrošnje. Drugi razlog je što firme plaćaju jeftiniji kilovat nego grašđani, a treći što privreda ima mogućnost da za svoju investicije povrati PDV.

Novi Zakon o energetici mogao bi dodatno da omasovi ulaganja u solarne panele. Reč je o mogućnosti prodaje viška energije koja bi vlasnicima pored uštede mogla da donese i dobit.

 

(Izvor: Blic)

Top