Slovenija rekorder u EU i svetu po poskupljenju stanova

  • 29.03.2019.

Cene stanova u Sloveniji su prošle godine porasle najviše u svetu, a takvo rekordno poskupljenje u protekloj deceniji zabeležili su samo Island i Hong Kong

Cene stanova u Sloveniji su prošle godine porasle najviše u svetu, a takvo rekordno poskupljenje u protekloj deceniji zabeležili su samo Island i Hong Kong, piše danas Poslovni dnevnik.

Iza Slovenije slede Malta, Kina i Mađarska, pokazala je analiza kompanije Knight Franka, koja prati kretanje cena nekretnina na globalnom nivou.

Hrvatska je na 18. mestu sa rastom cena od 6,8 odsto, što je, prema Knight Franku, više od svetskog proseka budući da je rast cena nekretnina u 56 zemalja koje prati ta kompanija u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio 4,3 odsto.
Prema podacima slovenačke državne statistike, cene nekretnina u Sloveniji u poslednjem kvartalu 2018. godine porasle su za 18,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Porastu cena stanova u Sloveniji najviše je doprineo rast cena starih nekretnina za 19,8 odsto, piše Poslovni dnevnik pozivajući se na slovenačke medije.

Slovenska geodetska uprava je nedavno objavila da je prosečna cena kavdratnog metra starog stana prošle godine iznosila 2.770 evra, te da je prošlogodišnje prosečno poskupljenje starih stanova u Ljubljani premašilo rekordan nivo iz 2008. godine.

Cene stanova u starogradnji u Ljubljani porasle su prošle godine za više od 35 odsto u odnosu na 2015. godine, dok su cene korišćenih kuća porasle za 38 posto, a od 2015. godine više od 50 posto.

U slovenačkim agencijama za nekretnine kažu da je razvoj turizma u Sloveniji uveliko doprineo velikom rastu cena stambenih nekretnina, da su pojedinci u Ljubljani, na obali i u drugim turistički atraktivnim lokacijama kupovali stanove za iznajmljivanje turistima, ali da se taj "bum" polako zaustavlja.

(Izvor: Ve;ernje novosti)

Top