Da li ste znali da stres pri selidbi zauzima visoko mesto na lestvici stresa?

Preseljenje može biti jedan od uzbudljivijih trenutaka u životu. Ili, pak može biti isto tako negativan, nepoželjan događaj. U stvari, selidbe zauzimaju visoko mesto na lestvici stresa. Stoga, kako da iskusite selidbu malo manje stresno i draže? Verovali ili ne, postoje stvari kojim selidbe možete učiniti pozitivnim iskustvom.

foto: pixabay.com

Evo nekoliko saveta kako da olakšate sebi ove stresne trenutke!

Označite gde ste šta spakovali

Naoružajte se markerima i čvrstim širokim trakama kojima ćete ojačati dno kutija prije nego što počnete u njih slagati stvari. Imate li priliku, pojačajte dno kutije dodatnim slojem kartona. Kad je kutija spremna za zatvaranje, markerima označite koja je gornja strana te u koju prostoriju novog stana ili kuće je treba odneti. Preko gornje strane kutije zalepite list papira i na njega napišite što se u kutiji nalazi. Tako ćete u svakom trenutku znati gde vam je šta. Kutije s lomljivim stvarima posebno označite.

Spakujte se u manje kutije

Manje kutije poželjnije su za selidbe. Naime, velike kutije puno je teže nositi i zadat će vam muke već u trenutku kada ih pokušate odgurati. Ovo je vrlo važno kada pakujete knjige ili teže stvari pod kojima bi dno većih kutija moglo popustiti u najnezgodnijem trenutku. Ne zaboravite i ove kutije ojačati i na njih napisati gde ih treba odneti i šta sadrže.

Prilika da pobacate sve što vam ne treba

Većina ljudi godinama skuplja nepotrebne stvari u domu koje ih, hteli to priznati ili ne, zatrpavaju – od starih japanki koje ne nosimo, letaka, finih reklamnih kesa, rasparenih čarapa, limenih kutija, starih časopisa, igračaka, garderobe koju ne nosite… Rešite se svega toga, poklonite, darujte onima kojima je potrebno, a ono što je neupotrebljivo bacite. Učinićete dobro delo, smanjiti količinu stvari za pakovanje i prenošenje, novi prostor nećete opteretiti predmetima koji vam nisu potrebni i koje ionako godinama niste koristili i verovatno nikada više i nećete. Shvatite to kao veliko pospremanje koje ste odavno trebali obaviti – a odlagali ste.

Za kraj:

1. Odaberite vreme za selidbu (najbolji je vikend kada je najmanje gužve) i najavite je susedima u zgradi.

2. Na vreme nabavite kutije za selidbu ili velike čvrste plastične vreće s ručkama u kojima je lakše nositi stvari.

3. Zamolite prijatelje ili rodbinu da vam pomognu pri pakovanju i nošenju stvari.

4. Pre nego što unesete stvari u novi prostor, očistite ga i uredite, okrečite zidove… Odredite prostor u stanu u koji ćete složiti sve donešene kutije

5. Kutije s lomljivim stvarima označite posebnim bojama ili trakama kako biste nosačima naglasili da je reč o posebnom teretu.

Ukoliko pak još niste našli idealnu nekretninu za vaš novi dom, pogledajte neki od najnovijih oglasa na našem portalu: https://goo.gl/k6lKCZ

Pošalji komentar

*